Publicat a: Revista Girona Gastronòmica, núm. 11 - Abril/Maig'13
Amb la primavera ens arriben noves fruites, que ens abasteixen d’una gran explosió de colors, sabors i d’un munt de substàncies de gran interès biològic: vitamines, minerals, fibra i substàncies antioxidants, i que ens cal aprofitar des del punt de vista dietètico-nutricional.
També estan
incrementant les temperatures i el grau d’humitat, i amb això la sudoració, el
grau de transpiració cutània, i les hores setmanals que podem dedicar a fer
activitats a l’aire lliure. Mantenir una bona hidratació és summament
important, i el seu contingut hídric hi ajudarà moltíssim. Per tant, t’interessen
aquests consells de com pots incorporar-les a la teva dieta.
Si al matí t’aixeques amb no molta gana, o et costa consumir
la ració de fruita al teu esmorzar, podries preparar-te amb la batedora els
teus batuts de fruita, també incorporant un aliment lacti (llet o iogurt), si
ho desitges. D’aquesta manera aprofitaràs al màxim tot el seu perfil
nutricional, a diferència de si et preparessis un liquat o suc. Uns
suggeriments: batut de llet amb maduixa i plàtan, batut d’iogurt i cireres, batut
d’albercoc, poma i préssec, batut de pera i albercoc, batut de préssec i
plàtan, batut d’albercocs, taronja i pinya, batut d’iogurt amb poma i kiwi.
Pots donar-hi un toc més saludable i cruixent si hi afegeixes un grapadet de
fruits secs picats (com nous, avellanes i anacards). I aquestes mateixes
opcions et serveixen per aplicar-les a la col·lació del mig matí o per berenar.
Si no tens l’hàbit de prendre fruita com a postres
dels teus àpat principals, ara és un bon moment per a decidir-te a fer-ho.
L’ampli ventall de coloracions que ens ofereixen els pigments de les fruites de
primavera et motivaran per a preparar macedònies, gelatines amb trossets de fruita,
a muntar brotxetes de fruita, cuinar compotes i fruites confitades casolanes.
Però, també, per a atrevir-te a usar-les com a ingredients de primers i segons
plats ben apetibles: maduixes, albercocs, préssecs, cireres, pomes, kiwis i
taronges per a les amanides; com a guarnicions de segons plats, els albercocs, préssecs
i poma gratinats, o bé integrant-los per a preparar salses dolces per carns i
peix, on les cireres i els préssecs són una bona opció.
La nostra cultura gastronòmica ja et proveeix de moltes receptes culinàries que utilitzen com a ingredient aquestes fruites tant autòctones. Ara aprèn a beneficiar-te’n! Posa’t a prova davant els fogons, imaginant-te com pots gaudir nutricionalment dels fruits de la primavera.
La nostra cultura gastronòmica ja et proveeix de moltes receptes culinàries que utilitzen com a ingredient aquestes fruites tant autòctones. Ara aprèn a beneficiar-te’n! Posa’t a prova davant els fogons, imaginant-te com pots gaudir nutricionalment dels fruits de la primavera.