VERDES O TUTTECOLORE! GAUDEIX-NE AMB SALUT

Publicat a: Revista Girona Gastronòmica, núm. 6 · Juny/Juliol 2013


En la dieta de no pocs, les verdures/hortalisses són “aquelles” grans oblidades. Si és el teu cas... t’has preguntat a què es deu aquesta aversió alimentària?


Alguns estudis apunten cap a l’existència d’un component genètic, que contribueix a posseir una major susceptibilitat al gust amarg, característic de certes verdures/hortalisses sovint les més rebutjades (espinacs, escarxofa, endívia, família de les cols). Però, també es podria atribuir a algun record que lliga aliment/s amb certa emoció negativa; o bé, al fet que els pares, si no en solien consumir, tampoc et donaren l’oportunitat de poder-les introduir (o unes poques només) a la teva alimentació. I, si no és cap d’aquests motius, si de petit/a s’evitava conscientment el seu consum, possiblement els pares no tingueren suficient paciència per a lluitar contra aquesta conducta (fins ser eliminada, la verdura/hortalissa en qüestió, de qualsevol recepta culinària preparada).

I, amb aquesta exclusió fins a dia d’avui, t’has preguntat què t’estàs perdent, principalment si són bastant escasses les verdures/hortalisses que estàs consumint i/o amb freqüència inferior a la diària? Potser canviaries d’opinió?, si se t’expliqués que poden arribar a ser unes grans aliades si...

...tens excés de pes. Incorporades com a ingredients de qualsevol plat calent o fred, per la seva baixa aportació calòrica poden ajudar-te a reduir significativament la teva ingesta calòrica, i alhora saciar-te.

...els teus nivells de colesterol total en sang són elevats. El seu contingut en fibra limita l’absorció intestinal del colesterol ingerit i afavoreix la seva eliminació amb les femtes.

...pateixes de restrenyiment. Amb l’efecte laxant propi de la fibra insoluble, com la present a verdures/hortalisses de fulla verda, es podria normalitzar el teu trànsit intestinal.

...ets diabètic/a. La seva fibra soluble et pot ajuda a millorar el control de la glucèmia.

Ara que ja coneixes alguns dels molts beneficis que t’aportaria el consum de verdures i hortalisses, intenta introduir-les gradualment a la teva dieta!

Afegeix-les en salses amb base de tomata. Prepara-les formant part de cremes i purés. Gratina-les al forn. Incorpora-les en mousses salats i aspics. Introdueix-les als teus plats d’arròs, pasta, patata i llegums. Prepara’t amanides per a beure com el típic gaspatxo, o sopes fredes com la vichyssoise.
   
Post Recomendado deslizante para blogger