AQUEST NADAL, BONES DIGESTIONS I BON PROFIT!


A aquestes diades nadalenques sumarem un munt d’àpats festius, menjant en quantitats excessives, intercalats amb dies als quals se soldrà respectar un menú habitual però que, inevitablement, hi afegirem dolços típics d’aquestes dates. Així doncs, podrien sovintejar, com altres anys, digestions pesades i altres molèsties digestives. Evitar o minimitzar aquestes alteracions gastrointestinals està a les teves mans; simplement cal que segueixis aquests consells.
 
La clau està en dur a terme un bon control de tots i cadascun dels factors que podrien propiciar l’aparició d’aquestes molèsties digestives. Es tracta, d’entrada, que sàpigues moderar les quantitats d’aliments a consumir; i, en segon lloc, que prenguis algunes conductes preventives. Quines?
 
Aprofitant-te que aquests àpats, en els quals es reuneix tota la família, solen ser de durada considerable, procura menjar el més pausadament possible: mastegant cada mos les vegades que siguin necessàries; perquè cal que el bol alimentari arribi a l’estómac en una textura suficientment triturada que faciliti l’acció dels sucs gàstrics i enzims digestius. Així mateix, estàs donant peu a que, amb la insalivació, tingui lloc adequadament la primera digestió dels hidrats de carboni, que continuarà a nivell intestinal. Mastega amb la boca tancada; i, mentre la tinguis plena, no parlis excessivament (en tot cas fes-ho entre mos i mos, i de forma calmada). Minimitzaràs la deglució involuntària d’aire ambiental, evitant que aquest, acumulat a l’estómac, sigui motiu d’incòmodes eructes.
 
Caldria que també fessis especial èmfasi en l’elecció de les begudes que acompanyen els diferents plats. Si sols patir meteorisme, substitueix les carbonatades (sigui simplement aigua amb gas, siguin refrescs ensucrats o edulcorats, o bé begudes amb o sense alcohol) per aigua sense gas: el gas que contenen és una de les causes de la indesitjada distensió abdominal. I, si sols patir habitualment digestions pesades, és aconsellat que la ingereixis majoritàriament abans i entre àpats; i mínimament durant aquests (en situacions normals s’aconsellen uns 2-3 gots, per a ajudar a la insalivació, a la deglució i trituració dels aliments). El fet és que una ingesta excessiva de líquids durant l’àpat podria produir una dilució d’enzims i sucs gàstrics; quelcom que podria alentir el procés digestiu. Un altre consell: no la beguis freda (a temperatures de refrigeració) perquè, per a temperar-la fins 37 ºC, es pot provocar una alteració de la circulació sanguínia que podria disminuir el flux sanguini que irriga certs trams de l’aparell digestiu.
 
En allò relatiu a l’elecció de consum dels plats, seria bo que tinguessin un pes important, a cada àpat, les hortalisses/verdures, les fruites, i els aliments germinats (com els brots de soja). Els enzims que contenen de forma natural, quan són consumits en cru (amb la cocció es destrueixen), poden contribuir en el procés digestiu, reduint el risc de digestions incompletes, sent la causa de fermentacions i putrefaccions a nivell intestinal (amb la subseqüent producció de gasos). Per la seva banda, els cereals i els seus derivats en format integral i les nous, per la seva riquesa en fibra insoluble, també et poden ajudar a minimitzar la producció de gasos.
 
Un incís referent al tipus de coccions i la condimentació: caldria que reduïssis al màxim la ingesta d’aliments cuits en medi greixós (fregitel·les, arrebossats, enfarinats, guisats amb excés d’oli); i també l’oli usat per amanir, les salses greixoses i certs condiments (com el pebre i la mostassa). Contribuirà a reduir el risc de digestions pesades i d’altres molèsties digestives. 
 
I, per últim, aconsellar-te que acompanyant els postres, evitis el cafè i les begudes alcohòliques (la cafeïna i l’etanol són substàncies irritants de la mucosa gàstrica), i et decideixis per una infusió amb propietats digestives: camamilla, menta-poliol, anís, sàlvia, regalèssia, fonoll, etc. I, si vols fer la migdiada, que només sigui màxim uns 15-20 minuts!
 
En tot cas, per a una adequada salut digestiva durant aquestes Festes: moderació, tranquil·litat i bons aliments!
 
Post Recomendado deslizante para blogger