Publicat a: Revista GiDona, Juliol'12 - núm. 56
Erròniament, la nostra societat va arrossegant l’ús de la paraula “dieta” com si es tractés d’un conjunt de normes (que dicten obligacions i prohibicions), en allò referent als aliments a consumir, i les seves quantitats, per a poder assolir la pèrdua de pes desitjada. Qui ha de fer “dieta” (sovint per motius de salut) sol entendre que s’haurà de sotmetre a una mena de mesura correctiva (per no dir càstig), a contra voluntat; que aquesta “dieta” serà summament monòtona (pel fet que implicarà l’exclusió de molts aliments) i que, per tant, li suposarà renunciar al plaer experimentat al menjar-los. A més, dóna per suposat que passarà gana. I realment no és així!
Hem de començar per entendre que la nostra alimentació ha de respondre a un seguit de pautes, sí. I que el fet que les seguim, o no, repercutirà d’una manera substancial al nostre estat de salut. Si no entenem que la relació existent entre alimentació/nutrició i salut és de causa/efecte, tindrem molts números de caure en “dietes miracle” i creure’ns molts mites alimentaris, que corren de boca a orella, sense cap fonament científic.
L’excés de pes, molt sovint, és fruit dels mals hàbits
adquirits: una alimentació poc saludable, inadequada i desequilibrada, hàbits
tòxics i/o una activitat sedentària. Frenar l’avenç d’aquest guany de pes, i
revertir-ho, requereix eliminar aquests hàbits instaurats i, gradualment, anar
adoptant els que permetran dur a terme un estil de vida saludable.
No has de tenir cap dubte de que una “dieta saludable i
equilibrada” (la que afavoreix la conservació o el restabliment de la salut i
que t’aporta tots els nutrients que requereixes, en les quantitats adequades)
serà la teva millor aliada per a perdre pes i mantenir-lo. Seguint-la no se’t
prohibirà mai la ingesta de cap grup d’aliments: en tot cas, incrementaràs el
consum d’uns a una freqüència diària o setmanal, i disminuiràs la d’aliments
superflus, passant a ser moderada i ocasional. De fet, aquest objectiu de no
prohibició (més bé potenciar la seva participació a la pauta d’alimentació) és
fàcilment entenedor si considerem que cap aliment conté tots i cadascun dels
nutrients. D’altra banda, una “dieta
saludable i equilibrada” no serà mai severa en la restricció calòrica i,
alhora, garantirà satisfer els requeriments nutricionals: si l’objectiu a
assolir és una pèrdua de pes gradual i sostinguda, es recomana dur a terme una
reducció de la ingesta calòrica diària habitual en 500-1000 Kcal; suposant una
pèrdua ponderal de 0,5 a 1 kg a la setmana. Però, en tot cas, s’aconsella no
ingerir calòricament menys d’unes 1400 Kcal (promig per homes i dones), pel fet
que la pauta d’alimentació esdevindria desequilibrada i deficient en nutrients.
Un patró alimentari catalogat com a “dieta saludable i
equilibrada” és la Dieta Mediterrània. Aquesta ens proveeix d’unes quantes
orientacions, relatives a la freqüència de consum dels diferents grups
d’aliments i, també, racions aconsellades (dins el marc d’una pauta
d’alimentació pel manteniment d’un pes saludable). Adoptar-la com a model per
assolir la pèrdua de pes requerida és molt aconsellable. ¿Per què? Es fonamenta
en una estratègia dietètica científicament ben avalada; i, sota l’assessorament
i el seguiment clínic d’un/a dietista-nutricionista (el professional sanitari
expert en Nutrició i Dietètica),
permetrà assolir una pèrdua ponderal saludable i minimitzar possibles
efectes adversos. Tanmateix, pel fet de rebre educació nutricional durant el
tractament, el pacient va interioritzant i aplicant conceptes lligats a una
alimentació i hàbits saludables que, a mig i llarg termini, serà capaç
d’aplicar-los sense imposició externa.
Allunya’t dels errors i apropa els teus hàbits cap el més encertat: fuig de les “dietes miracle” si no vols comprometre el teu pes i salut, a mig i llarg termini!