ALLUNYA'T D'ALGUNS ERRORS... I APRÈN A MENJAR CORRECTAMENT


Ara que s’acosta l’estiu, ¿et sona estar passejant pel carrer i veure enormes cartells anunciant: "Perd X kg en 3 setmanes", "Aprima't X kg en 1 mes", prometent-te una pèrdua de pes desmesurada en molt poc temps? I és que, encara no saps, que qui et promet aquesta pèrdua dràstica de pes, amb calendari d'inici i de fi, en el fons està jugant amb el teu organisme i salut? No ho dubtis, és així.
 
 
Una pèrdua de pes saludable significa disminucions de pes de 0,5-1 kg a la setmana, en funció de si només es controla la pauta d’alimentació o bé, a més, s'acompanya d'exercici físic regular (i això és el que recomanen totes les autoritats i societats internacionals i nacionals en l'àmbit de la Salut Pública i Nutrició). I, a més, la resposta de cadascun de nosaltres, front una pauta d'alimentació prescrita, és diferent: per aspectes fisiològics, metabòlics i genètics. Per tant, es tracta de valors recomanats i, alhora, orientatius; i també una persona pot patir variacions en la pèrdua de pes, d'unes setmanes a les altres, al llarg del tractament nutricional (inclús absència de pèrdua de pes).
Vols saber com pot afectar, al teu organisme, una pèrdua de pes desmesurada en poc temps, fruit de dur a terme una pauta d'alimentació molt restrictiva calòricament? Ara t'ho xplico, fent diverses puntualitzacions:
  • La pèrdua de pes corporal ha de respondre, en tot cas, a una disminució predominantment de massa grassa i evitar, al màxim, la pèrdua de massa muscular (aquesta ha de mantenir-se o incrementar-se, amb la realització d’exercici físic regularment) i d’aigua corporal total. Una dieta amb una restricció important de les quilocalories ingerides provoca una pèrdua del compartiment gras, sí, però, també, una pèrdua notable de la massa magra: estudis atribueixen pèrdues del compartiment lliure de grassa de fins 1/3 de l'excés de pes perdut. No ho desitgem, oi?


  • ¿Saps quin és el paper del teu compartiment muscular en la despesa energètica? El teixit muscular és molt actiu metabòlicament (a diferència del teixit adipós): no només participa en l’execució dels moviments del dia a dia. Les nostres vísceres també estan constituïdes per teixit muscular: bé el miocardi és el que permet que el nostre cor bategui, els aliments ingerits i digerits i les femtes mercès a ell són impulsats amb moviments peristàltics a través del nostre tub digestiu; o bé permet la dilatació i constricció dels nostres vasos sanguinis, com a pocs exemples dels molts existents. Aquests músculs llisos associats als òrgans corporals són els que ajuden a que el nostre metabolisme basal (l'energia que necessitem en repòs, per a mantenir les nostres funcions vital i temperatura corporal) sigui més o menys elevat. Dir que el metabolisme basal suposa aproximadament el 70% de la nostra despesa energètica diària. I, per tant, si el mantenim elevat (degut a un idoni compartiment muscular visceral), aquest ens ajudarà a consumir una gran part de les quilocalories ingerides amb els aliments; a gastar energia. És el que volem. Doncs, si perdem dràsticament pes amb una dieta molt severa calòricament, part d'aquest compartiment muscular també es veu reduït. I, així doncs, la nostra despesa energètica serà, òbviament, inferior. Malament si passa això!!


  • Per altra banda, si comencem a restringir significativament la ingesta de Kcal, el nostre organisme detecta que hem iniciat un "període de fam" i comença a activar mecanismes d'estalvi energètic (suposa una disminució de la teva despesa metabòlica). És el que s'anomena "termogènesis adaptativa". Llavors, imagina't si, després de deixar aquesta dieta molt baixa en quilocalories ingerides (perquè ja has assolit el pes que desitjaves), comences a menjar amb normalitat, ¿quants kg guanyaràs si, a sobre d'haver perdut massa muscular activa metabòlicament, el teu cos està estalviant energia per quan li vingui una altra etapa de fam? És això el que desitges assolir quan inicies una pauta d'alimentació per a perdre pes? No, oi?



  • A més, aquesta pèrdua de pes tant ràpida també pot comportar algunes alteracions fisiològiques: cefalees, halitosis, sequedat de boca, intolerància al fred, estrenyiment i nàusees, entre altres.

Amb totes aquestes puntualitzacions, basades en l'evidència científica, desitjo aconsellar-te el millor per tu i per a la teva salut: si vols perdre pes, fes-ho de forma saludable (que el teu organisme no se'n ressenti a mig i llarg termini). No et deixis enganyar amb promeses de pèrdues de pes ràpides i sense exigir res d'esforç per la teva part; perquè t'estan enganyat en detriment del seu benefici. El que està clar és que el teu excés de pes no ha aparegut del no-res, d'un dia a l’altre. Llavors, tampoc pots exigir-li que desaparegui de la nit al dia, de forma miraculosa, sense que suposi riscos per a la teva salut.

I, lligat amb tot això, també aconsellar-te que apostis per a perdre pes només seguint una pauta d'alimentació variada en aliments (sense restricció de cap grup), que cobreixi tots els teus requeriments nutricionals i, per sobre de tot, equilibrada (en macro i micronutrients). Llavors, si t'asseguren que et prescriuen una dieta amb aquestes característiques, ¿veritat que no té raó de ser que també t'indiquin que necessàriament has de consumir suplements vitamínico-minerals i/o batuts proteïcs? Perquè, si t'ho prescriuen conjuntament amb la dieta, deu ser que aquesta no deu complir alguna d'aquestes premisses citades, no?

RECORDA: Si vols perdre pes saludablement, deixa't assessorar per professionals titulats universitaris en Nutrició Humana i Dietètica amb una metodologia clínica i prescripció de tractament nutricional que es basin en l'evidència científica i que, per sobre de tot, vetllin per la teva salut i qualitat de vida.

Post Recomendado deslizante para blogger